Jänkarna har öga för fyror!

När vi på östra sidan om Atlanten tänker på dem på andra sidan, då tänker vi ofta på stora törstiga V8-motorer. Nu kanske det trots allt är dags för oss att revidera dessa tankar.

Stora flådiga bilar med V8-muskler och massor av kraft har länge hört till den amerikanska bilvardagen. Men sedan några få år tillbaka har man kunnat börja skönja en förändring, inte minst genom att den mest sålda modellen sedan många år, Ford F-serie, har tappat sin tätposition. För tre år sedan låg exempelvis tre stora suvar/pickuper bland de fyra mest sålda bilmodellerna i USA – ovan nämnda Ford F-serie, Chevrolet Silverado och Dodge Ram, på plats ett, två respektive fyra.

Men de japanska och europeiska bilarna har börjat plocka andelar, inte minst Honda och Toyota. Dessutom har det den senaste tiden funnits en viss hybridfeber i landet i form av bland annat Prius.

Nu rapporterar Autoblog att Audi USA tänker skrota V6-motorn på 3,2 liter från och med nästa år. Detta gäller för A3, A4 och TT. Anledningen är att när jänkarna går och köper en ny Audi A4 så väljer bara en av tio köpare 3,2-literssexan. De andra nio köparna väljer tvålitersmaskinen 2,0 TFSI tack vare bättre förbrukning och mer vridmoment. Sedan är det klart att den lilla radfyran ger betydligt mer för pengarna då den är drygt 7 000 dollar billigare. Samtidigt måste vi se det som att amerikanerna har vaknat – numera handlar det inte enbart om största möjliga slagvolym och flest antal cylindrar.

Bradley Stertz, presstalesman för Audi USA, säger till Autoblog att det inte handlar om att de tar ett kliv bort från V6-motorerna. I stället handlar det om en ”omkalibrering av motorutbudet”.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer