110602-japanerna tappar

Japanska biltillverkarna tappar mark efter jordbävningen

Nu börjar följderna av jordbävningen i Japan synas i försäljningsstatistiken. I USA sjönk Toyotas försäljning med 33 procent och även Honda och Nissan tappar mycket.

Som vi kunde misstänka redan på ett tidigt stadium, så har nu jordbävningen i Japan tidigare i år börjat synas i försäljningssiffrorna för de japanska biltillverkarna. På den länge så viktiga USA-marknaden har antalet nyregistrerade bilar för de japanska märkena sjunkit markant, minst sagt. Orsaken är inte främst att själva bilfabrikerna i Japan skadades under jordbävningen, utan snarare att många underleverantörer har drabbats och inte kan leverera delar på grund av jordbävningskatastrofen.

Under maj månad registrerades hela 33 procent färre Toyotabilar i USA än tidigare. För Honda var samma siffra minus 22,5 procent och för Nissan en minskad försäljning på 9,1 procent. Tappet för de japanska märkena har också gjort att "de tre stora" från Detroit för första gången på länge också är det tre största i den amerikanska försäljningsstatistiken, med Chrysler på, vad vi får beteckna som en temporär, tredjeplats. 

Men den japanska produktionen är på god väg att återhämta sig, redan nu i juni ska 90% av den produktionskapacitet som fanns före katastrofen vara återställd, åtminstone vad gäller exportbilar, och till hösten beräknas produktionstakten åter vara uppe på normalnivåerna.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!