060505_hyundai

Jätteförlust för Hyundai - trots ökad försäljning

Koreanska biljätten Hyundai sålde första kvartalet 4,4 procent fler bilar än samma period förra året. Trots det så har de förlorat 158 miljarder kronor i inkomst.

Koreanska Hyundai kom i går med en väldigt sen kvartalsrapport där siffrorna visade att biljättens inkomst har rasat i inledningen på 2006. Totalt har de tappat 38 procent jämfört med samma period förra året och i rena pengar handlar det om minskade inkomster på drygt 21 miljarder dollar - 158 miljarder kronor. 

Allt var ändå inte negativt för Hyundai. Bilförsäljningen steg 4,4 procent i antal fordon och aktien steg 1,99 procent efter gårdagens rapport. Så varför förlorar Hyundai pengar?

Det är pga att den sydkoreanska valutan won just nu skjuter i höjden och ökar Hyundais produktionskostnader våldsamt mycket.

Hyundais ordförande Chung Mong-koo arresterades förra veckan i hemlandet anklagad för mutbrott. Det tror dock inte styrelsen kommer skada företaget märkbart utan de räknar i stället med att 2006 kommer att bli ett mycket bra år om valutan bara kommer att avstanna sin kraftiga ökning.

- Försäljningen i andra och tredje kvartalet kommer att gå så bra att de vinner tillbaka de förlorade inkomsterna från första kvartalet, säger en analytiker.

Vi får helt enkelt vänta och se om Hyundai lyckas vända tillbaka siffrorna.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!