100520-jeep-grand-cherokee

Jeep Grand Cherokee visar upp sig på bild

I juni är det lanseringsdags för vad som förmodligen är Chrysler-koncernens viktigaste modell. En helt ny generation Jeep Grand Cherokee är på väg och nu får vi se den göra häftiga saker på bild.

Det har dröjt länge för Chrysler att få ut nya generationen Jeep Grand Cherokee på marknaden. Bilen visades redan förra året på New York-salongen men finansiella trubbel har satt stopp och först nu är Chrysler redo för den livsviktiga lanseringen. Jeepen har länge varit en storsäljare och den nya modellen måste gå minst lika bra som de tidigare.

Jeep Grand Cherokee av årsmodell 2011 tar designmässigt ett logiskt steg från föregångaren. De klassiska Jeep-formerna finns kvar men är kryddade med en nypa av elegans och civilisation. Inne i kupén ska vi mötas av nya material av högre kvalitet och tio centimeter större benutrymme i baksätet. Under skalet har det däremot skett en smärre revolution. Rambygget har bytts mot en självbärande konstruktion och bakaxeln är inte längre stel. Dessutom finns något som Jeep kallar Quadra-Lift, luftfjädring på svenska. Innan tyska Daimler hann bryta relationen med Chrysler beslöts att nya Grand Cherokee ska dela mycket teknik med nästa generation Mercedes ML, därav den moderna konstruktionen. Jeep utlovar en betydligt styvare bil som är bättre anpassad för släta vägar, men terrängkompetensen finns kvar tack vare systemet Selec-Terrain som låter föraren välja chassiinställning. Terrängegenskaperna redovisas till viss del på bilderna och i det medföljande filmklippet där Jeepen ses forcera lättare hinder. Tankarna förs osökt till en viss premiärminister Putin som då och då sliter av sig på överkroppen och visar vad han kan i de sibiriska skogarna.

Instegsmodellen får Chryslers helt nya Pentastar V6-motor på 3,6 liter och 290 hästkrafter. Blandad förbrukning uppges till 1,02 l/mil, vilket ska vara 11 procent snålare än föregångaren. Lita på att Jeep även trycker ned en Hemi-V8 i motorrummet och att det med tiden kommer en uppstressad SRT-modell och förhoppningsvis även ett snålt dieselalternativ. Grundpriset i USA är satt till 30 995 dollar, 500 dollar mindre än föregångaren. Det är oklart när nya Grand Cherokee kommer till Europa, förmodligen blir det inte förrän dieselversionen lanseras.

Test & provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!