Jeep Wrangler välter i krocktest

Att Jeep Wrangler har tveksamma säkerhetsegenskaper vet vi sedan vi på Teknikens Värld körde den i vårt eget undanmanöverprov. Nu vet vi också att den kan välta vid en frontalkrock, det visar ett nytt krocktest från amerikanska IIHS.

Nya Jeep Wrangler riskerar att välta vid en frontalkrock. Det visar nya krocktester från amerikanska säkerhetsorganisationen Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). IIHS har släppt en film från frontalkrockstestet med liten överlappning där följderna blir dramatiska.

Jeep Wrangler körs mot en barriär och inledningsvis trycks krockzonerna ihop precis som de ska göra. Men sedan händer något. Bilens vänstra sida lyfts och när den har passerat barriären ligger bilen helt på sidan. IIHS rapporterar att det är första gången det här händer i deras krocktester. De har gjort samma test av nya Wrangler vid två separata tillfällen och man fick samma resultat.

LÄS MER: Jeep Wrangler värdelös i älgtestet

Trots det milt sagt tveksamma beteendet får Wrangler inte lägsta betyg av IIHS eftersom den presterar bra i övriga moment. IIHS understryker dock att det är ytterst allvarligt att en bil välter eftersom risken för att passagerarna slungas ur bilen ökar dramatiskt, inte minst i en bil som Wrangler som kan köras utan tak.

Ni som läser Teknikens Värld vet att det här inte är första gången senaste generationen Jeep Wrangler gör bort sig i säkerhetstester. I vårt test hösten 2019 visade den ytterst dåliga egenskaper i undanmanöverprovet älgtestet, och även europeiska Euro NCAP har gett bilen dåligt betyg i krocksäkerhet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!