080502-jobb-trollhättan

Jobbgaranti för Trollhättan till 2016

I åtta år framåt kommer Saabs fabrik i Trollhättan att bygga bilar – minst. Det står klart sedan de europeiska facken har fått General Motors att garantera att fem fabriker i Europa inte ska stängas innan 2016.

Saabs fabrik i Trollhättan har flera gånger hotats av nedläggning. De senaste åren har varit ekonomiskt tunga för GM, vilket har lett till ändlösa farhågor om nedläggning av de europeiska fabrikerna. Men nu kommer det besked som många anställda har väntat på. GM ger sitt ord på att tillverkningen i Trollhättan kommer att fortsätta som minst fram till 2016.

– Det har varit mycket förhandlande och många resor fram och tillbaka, säger en lättad Paul Åkerlund, verkstadsklubbens ordförande på Saab i Trollhättan till Radio Väst.

Efter förhandlingar med GM har facken runt om i Europa fått en långtidsgaranti som försäkrar att tillverkningen kommer att fortsätta. Garantin gäller fabriken i Trollhättan såväl som fyra andra GM-fabriker i Europa. Om de svenska fabriksarbetarna har varit oroliga så är det ingenting jämfört med vad de belgiska har varit den senaste tiden. Uppgörelsen ger framförallt hopp till arbetarna i fabriken i Antwerpen där GM planerat att dra in minst 1 400 jobb. I stället kommer det nu att byggas två nya suv-modeller i Antwerpen, med en planerad produktion om 120 000 bilar per år. Den ursprungliga planen var att bygga dessa bilar i Kina.

I brittiska Ellesmere Port ska nästa generations Opel Astra byggas. Vad som ska byggas i polska Gliwice, Bochum i Tyskland eller Trollhättan i Sverige är ännu inte offentliggjort. Beskedet om långtidsgarantin tas naturligtvis emot väl av alla berörda. Men alla är dock inte helt övertygade om garantin.

 – Jag tror inte att det finns några hundraprocentiga garantier i den här branschen, men det är bättre att vara med på plan än att sitta på läktaren. General Motors har traditionellt haft svårt att krypa ur avtal av den här typen, säger Paul Åkerlund till Radio Väst.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!