José Froilán Gonzalez

José Froilán Gonzalez död vid 90 års ålder

Den argentinske racerföraren José Froilán Gonzalez har gått bort vid 90 års ålder. Gonzalez var en av de riktigt stora F1-legendarerna och den första att vinna för Ferrari.

Racerföraren José Froilán Gonzalez avled den 15 juni i sin hemstad Buenos Aires. Gonzalez blev 90 år gammal och kommer för alltid att kommas ihåg som en av racingens legendarer. Gonzalez föddes i oktober 1922 och tävlade under flera år i hemlandet men följde med Juan Manuel Fangio när denne åkte till Europa 1950 för att ta nästa steg i karriären.

 De två första Formel 1-starterna i en privatägd Maserati blev misslyckade men 1951 skrev han på som fabriksförare för Ferrari-stallet och samma år vann han brittiska Grand Prix på Silverstone – Ferraris första F1-seger någonsin, nu lyckades Ferrari äntligen slå Alfa Romeo som anfördes av Fangio. Gonzalez seger i sin V12-motoriserade Ferrari 375 mot de kompressormatade Alforna var en verklig skräll. Hans säreget vildsinta körstil och stora kroppshydda väckte stor uppmärksamhet. De två följande säsongerna körde Gonzalez, eller El Cabezon (tjockhuvudet) som han ofta kallades, för Maserati men 1954 var han tillbaka hos Ferrari och vann igen på Silverstone.

 Gonzalez karriär blev framgångsrik men kort. Efter 1954 års säsong drog 32-åringen sig tillbaka från den internationella racingscenen och återvände till Argentina där han körde i mindre tävlingar. Samtidigt fortsatte han att göra sporadiska inhopp i Formel 1-sammanhang, bland annat med en andraplats bakom Fangio 1955.

 – Nyheten om Gonzalez bortgång gjorde mig mycket ledsen, säger Ferraris vd Luca di Montezemolo. Vi talades vid för inte så länge sedan, om bilar och racing – de ämnen han var som mest intresserad av. Under alla dessa år har han alltid varit starkt förknippad med Ferrari och både som förare och man spelar han en viktig roll i vår historia. Hans död betyder att vi har förlorat en vän.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!