060110_audi_roadjet Foto: Audi

Kaffebryggare och WLAN - snart i din Audi

Audis senaste konceptbil, Roadjet Concept, är ett klart framsteg för Audi. I alla fall om vi räknar tekniska finesser. Eller vad sägs om espressobryggare, trådlöst nätverk och 1000 watts stereo.

Audi spänner alla teknikmuskler på Detroitsalongen och visar en ny studie som de kallar Roadjet Concept. För det är just tekniska finesser som de tryckt in i det nya konceptbygget.

Roadjet Concept är en mellanklasskombi, 4,7 meter lång och 1,85 meter bred. En stor vindruta för att bidra till rymlighetskänslan har de fått med.

I motorutrymmet har Audi fått ner en tvärställd sexcylindrig FSI motor på 3,2 liter som ger 300 hästar vid 7 000 r/min. Vridmomentet ligger på skapliga 330 Nm vid 4500 r/min.

Quattro fyrhjulsdrift är en självklarhet.

Nu ser ju ovanstående inte särskilt speciellt ut. Faktiskt ser det ut som vilken Audi mellanklass som helst, med ganska stor motor bara.

Audi nöjde sig inte med det. De har gjort lite mer saker.

Det finns inga solskydd vid vindrutan. Den styrs istället av så kallad Vari-Light teknik som reglerar hur mycket toning rutan ska ha beroende på bländingsrisk.

Stereon är aningen större än en normal bilstereo. 14 högtalare och 1000 watt, direkt levererat från Bang & Olufsen.

Överallt i bilen finns mikrofoner. De tillhör bilens Digital Voice Support och är helt enkelt en support till din röst. Allt du säger tas upp och skickas ut i högtalarna så att samtliga åkande hör lika bra.

Samtliga passagerare har också varsin bildskärm som kan användas för att t. ex. titta på TV.

Skulle föraren eller en passagerare bli trött kan man enkelt få en kopp nybryggd espresso. Det sitter nämligen en espressobryggare mellan passagerarna i baksätet.

I Roadjet Concept finns också ett system som använder sig av WLAN-nätverk, alltså ett trådlöst nätverk. Det är ett resultat av ett samarbete om en standard inom bilbranschen som i framtiden kommer att innebära ökad trafiksäkerhet och ökat trafikflöde. Mycket tack vare datakommunikation mellan fordonen och stationära nätverk.

Audi Roadjet Concept är än så länge bara en studie och väldigt mycket konceptbil. Om den eller delar av den får serieproduktion vet bara herrarna i Ingolstadt, än så länge.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!