081222-kanada-stöd

Kanada ger stöd till USA-tillverkarna

Nu ska även Kanada hjälpa de krisdrabbade amerikanska biltillverkarna. Kanadas regering har beslutat att skjuta till motsvarande 25 miljarder kronor. Pengarna syftar främst till att säkra jobben i industritäta Ontarioprovinsen.

Fram till i lördags såg det riktigt dystert ut för krisdrabbade GM och Chrysler. Kassorna var tomma och det var högst osäkert om de skulle få någon hjälp från staten. Men så kom det förlösande beskedet från president Bush – 17,4 miljarder dollar ska förhindra att jättarna går omkull. Nu kommer ännu mer hjälp. Det har sedan en tid ryktats om att Kanada ska gå in och erbjuda lån till GM och Chrysler. När Bush slutligen agerade vågade även kanadensarna göra det. De amerikanska biltillverkarna får dela på fyra miljarder kanadensiska dollar, motsvarande 25 miljarder kronor.

Kanadas premiärminister Stephen Harper sa under lördagen att pengarna ska erbjudas i form av lån och de ska se till att biltillverkarna kan fortsätta sina verksamheter på kanadensisk mark. Det är alltså inte meningen att pengarna ska rädda de amerikanska företagen, utan snarare deras dotterbolag som är verksamma norr om gränsen. Om Detroit-trion skulle gå omkull hade omkring 600 000 kanadensiska bilarbetare blivit arbetslösa inom fem år, de flesta av dem i Ontario.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!