Karta: Här finns Sveriges sämsta bilar

Antalet bilar i Sverige blir allt fler men sämre, visar ny statistik från Bilprovningen. Vi har listan över de bästa och sämsta länen.

Knappt hälften av Sveriges fordonspark klarar i regel en besiktning, visar ny statistik från Bilprovningen. Av alla 3,5 miljoner kontrollerade bilar klarade bara 52 procent en kontrollbesiktning, vilket är en försämring med två procent sedan 2010. 

 – Det är oroväckande att kvaliteten på fordonsparken och personbilarna har tagit ett kliv tillbaka. Siffrorna talar för att det finns stor potential till förbättring, säger Bilprovningens vd Magnus Ehrenstråhle i ett pressmeddelande.

 Även antalet bilar som ansågs vara i så uselt skick att de utgör en omedelbar trafiksäkerhetsrisk ökade med 14,8 procent för alla fordonsslag. Jämfört med förra omgången ökade antalet fordon med körförbud från 13 024 till 14 956 stycken.

 Alla sämst resultat fick Jönköpings och Västernorrlands län. Där klarade bara 48 procent en kontrollbesiktning, vilket kan jämföras med de bästa länen som hade en andel på 56 procent godkända bilar. Förstaplatsen bland länen med de bästa bilarna delades 2011 mellan Stockholms, Gotlands, Jämtlands och Norrbottens län.­­

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!