Viltolyckor

Karttjänst visar viltolyckor

När älgjakten drar i gång på måndag kommer allt mer vilt röra sig ut på vägarna. Nu har Nationella Viltolycksrådet utvecklat en karttjänst som ska hjälpa bilisten att hitta vägar som är särskilt olycksdrabbade.

Nationella Viltolycksrådet har utvecklat en tjänst som ska hjälpa bilisten att undvika att hamna i en av de tusentals olyckor som händer varje månad. Olyckor som enligt rådet skulle kunna undvikas med bättre information och lägre hastigheter.

– Genom att få den personliga resvägen utritat på en karta med tidigare viltolyckor markerade hoppas Viltolyckrådet att förare är bättre förberedda för sin resa och var man ska vara extra uppmärksam på att vilda djur kan korsa vägen och därmed undvika en olycka, säger Lars Sävberge, verksamhetsledare på Viltolycksrådet i ett pressmeddelande.

Tjänsten går ut på att bilisten själv knappar in vart man ska och var man är, och så räknar viltolycka.se ut var viltstråken är. Kartan uppdateras automatiskt så fort en ny olycka rapporterats in av polis eller jägare som varit på plats och satt ut koordinater för olyckan. Allt eftersom att fler olyckor rapporteras in kommer användaren börja se mönster av var viltolyckor sker, och redan nu kan man undersöka statistiken alternativt planera sin resa på hemsidan www.viltolycka.se.

På sidan viltolycka.se kan den intresserade även se statistik över hur vanligt förekommande olyckor med en viss art är. Som exempel är olyckor med järv sällsynta med inga förolyckade djur under hela 2011. Vanligast är olyckor med rådjur där över 20 000 djur rapporterats in i år. Det betyder att rådjur står för tre fjärdedelar av alla viltolyckor.

Nationella Viltolycksrådet är ett samarbetsorgan som leds av Rikspolisstyrelsen. Det består av flera myndigheter, bland annat Trafikverket, Naturvårdsverket, Svenska Jägareförbundet, med flera.

Klicka in dig om du vill hitta karttjänsten eller läsa mer om projektet i de externa länkarna här nedan!

www.viltolycka.se

www.viltolycka.se/viltolyckskarta

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!