110511-saab-pengar-9-3 Foto: Charlie Magee

Kassaklirr för Saab – nya 9-3 försenad?

Saab har fått in pengarna, cirka 270 miljoner kronor, genom lånet från Gemini. Produktionen väntas ändå inte vara igång förrän nästa vecka och nya uppgifter säger att nya 9-3 försenas kraftigt.

I dag, onsdag, är det fem veckor sedan bilproduktionen i Trollhättan stoppades eftersom Saab inte kunnat betala sina underleverantörer. Nu ser dock den akuta ekonomiska krisen ut att vara över. Enligt uppgifter till TT har 30 miljoner euro, motsvarande 270 miljoner kronor, kommit in i form av lån från investeringsfonden Gemini. Men eftersom det tar tid att få klart med alla underleverantörer väntas fabriken inte kunna vara igång igen den här veckan. Victor Muller säger till TT att Saab har börjat betala leverantörerna.

Mer pengar är på väg. En utbetalning på cirka 260 miljoner kronor från EIB-lånet väntas dimpa ned i Saabs kassa den här veckan. Pengarna är dock öronmärkta för särskilda utvecklingsprojekt. Lika mycket pengar kommer i form av lån från nya partnern Hawtai med ungefär samma villkor som lånet från Gemini, det vill säga ett konverteringslån som löper över sex månader med sju procents ränta.

Källor till TV4 Ekonominyheterna tyder dock på att pengarna kommer för sent. Den för Saab så viktiga nya generationen 9-3 försenas mellan sex månader och ett år, uppger flera oberoende källor till TV4. Saabs informationschef Eric Geers säger att oktober 2012 fortfarande gäller som lanseringsmånad för nya 9-3 men TV4:s källor hävdar att projektet försenats eftersom flera underleverantörer har ställt in leveranser till prototypen. En annan källa säger att många tekniska projekt har fått läggas på is eftersom det inte har funnits tillräckligt med pengar för att driva dem vidare.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!