070201_ncap_chrysler

Katastrof för Chrysler Voyager i Euro NCAP-test

MPV:n Chrysler Voyager kritiserades hårt av Euro NCAP när de senaste krocktesten presenterades. Förar- och passagerarskyddet fick endast två stjärnor, med risk för dödlig utgång.

När Euro NCAP först testade Chrysler Voyager klarade den sig helt okej. Fyra stjärnor i krockprovet och även fyra stjärnor i barnskydd. Men efter att testerna genomförts kom det till Euro NCAP:s kännedom att den högerstyrda versionen skulle vara sämre än den vänsterstyrda som säljs på de flesta platser i världen, till exempel i Sverige. Tester genomfördes då med en högerstyrd version och resultatet blev betydligt sämre. Den högerstyrda versionen saknar knä-airbags vilket leder mycket kraftiga skador, framförallt mot föraren, eftersom pedalstället flyttades nästan 29 cm mot förarens ben. Detta på grund av att motorn är placerad till höger i motorrummet och trycker därför fram pedalstället extra mycket.

I sidokrocktestet utvecklades heller inte krockgardinen som tänkt.

Chrysler försvarade sig i ett första utspel med att de själva inte testat den högerstyrda versionen i samma hastighet som Euro NCAP och menar att den hastighet som Euro NCAP använder inte speglar trafikanters beteende i Europa. Euro NCAP kör bilen i 64 km/h när de frontalkrockar. 

Svenska DaimlerChrysler gick under gårdagen ut och försvarade sin modell med hänvisning till Folksams säkerhetsbetyg.

Enligt Folksam är Chrysler Voyager den säkraste bilen i sin klass i en verklig kollision. Enlgit statistken har olyckor med Chrysler Voyager lett till ett dödsfall och tolv allvarligt skadade.

Säkerhetsbetyget avser Voyager till och med årsmodell 2000, bilen som testats av Euro NCAP är av årsmodell 2001.

DaimlerChrysler påpekar också att den högerstyrda versionen endast står för cirka 20 procent av den totala Europaförsäljningen av Chrysler Voyager.

Ordkriget mellan Chrysler och Euro NCAP är antagligen inte över och vi rapporterar självklart så fort vi får reda på mer i den historien.

Läs Chrysler Voyagers testprotokoll här

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!