090227-gm-274-miljarder Foto: GM / Wieck

Katastrofresultat för GM 2008

Det gick inte så bra för GM förra året. När GM under gårdagen presenterade resultatet för det fjärde kvartalet stod det klart precis hur dåligt det hade gått. För hela 2008 blev det en förlust på 30,9 miljarder dollar, motsvarande 274 miljarder kronor.

 Egentligen kom det väl inte som någon överraskning, men GM:s förlust svindlar ändå. 250 miljarder kronor är mycket pengar. Så mycket förlorade GM 2007. 274 miljarder är ännu mycket mer pengar. Så mycket förlorade GM 2008. Och får man tro GM:s vd Rick Wagoner så kommer 2009 inte att bli mycket bättre. Wagoner förklarar fjolårets katastrofresultat med den extremt svåra marknadssituationen, och den kommer enligt honom inte att förbättras i år. Endast under förra årets fjärde kvartal förlorade GM 87 miljarder kronor. GM räknar bland annat med en kostnad på tio miljarder kronor för nedskrivningar av Saab och Hummer.

Även om USA-marknaden stod för den största nedgången förra året var Europamarknaden ingen ljuspunkt. GM Europa redovisar en förlust på 17 miljarder för fjärde kvartalet. För hela 2008 blev det en förlust på 25 miljarder kronor. 

För GM, som har förlorat runt 660 miljarder kronor de senaste fyra åren, ökar nu trycket. Med ingen ljusning i sikte inom den närmaste framtiden måste GM övertyga såväl revisorer som politiker att det fortfarande finns livskraft i företaget. Det ser minst sagt mörkt ut för GM som ska göra sig av med 47 00 anställda i år, lägga ned 14 fabriker de närmaste tre åren, avveckla Saturn, Saab, Hummer och Pontiac samt övertyga merparten av sina anställda att gå med på lönesänkningar. Som en måttstock på precis hur illa det är ställt med GM kan sägas att börsvärdet för hela företaget ligger omkring tio miljarder kronor, vilket är en tiondel av Volvo Lastvagnars börsvärde.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!