Kia Cub

Kia Cub vill inte vara en halvkombi

Den må se ut som en halvkombi och fungera som en sådan men vill absolut inte kännas vid den benämningen. Kias senaste konceptbil Cub vill hellre kallas ”kompakt fyrdörrars coupé. Vad är det Kia har hittat på den här gången?

Här i Sverige tycker vi att det är påskvecka men i New York och Seoul är det bilvecka. Båda megastäderna håller just nu varsin bilsalong och medan Cadillac snor det mesta av uppmärksamheten på hemmaplan med sin nya CTS är det Kia som har hemmaplan i Seoul och därför passar på att visa nya konceptbilen Cub.

 Liksom koncernsyskonet Hyundai är Kia flitiga konceptbilsbyggare och den senaste i raden är en kompakt liten sak som har ritats i Kias koreanska designstudio under överinseende av designchefen Peter Schreyer. Om du planerar att resa runt halva jordklotet för att besöka Seoul Motor Show och väl där råkar stöta ihop med någon Kia-representant bör du vakta din tunga. Om du säger att Cub ser ut som en vanlig kompakt golfklassare lär du nämligen åka på en utskällning. Cub är nämligen en ”kompakt fyrdörrars coupé”, och ingenting annat.

 Vad är det då som gör Cub till en coupé snarare än en halvkombi? Kia påpekar tydligt att Cub saknar både B-stolpar och ramar runt sidorutorna – därför är det en coupé. Inne i kupén finns fyra stolar ett Driving Information System (DIS) som använder avancerade kameror för att läsa gester. DIS gör det möjligt att styra olika funktioner, till exempel byta radiokanal eller svara på telefonsamtal, bara genom att sitta och vifta med händerna.

 Under den bulliga lilla motorhuven finns samma 1,6-liters GDI-motor som nyligen presenterades i Cee’d GT och Pro-Cee’d GT. Precis som i GT-bilarna ger motorn i Cub 204 hästkrafter och 265 newtonmeter. Enligt Kia finns det inga direkt produktionsplaner för Cub men det är inte svårt att tänka sig att designspråket kommer att inspirera nästa generation Cee’d och Rio.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!