Kia Pro-Cee’d GT Foto: Mattias Rabe

Kia Pro-Cee’d GT – tre snabba från provkörningen

Webbredaktören är ute och far igen, denna gång lite längre bort. Var är han och vadtycker hanom Kias entré i GTI-klassen med Pro-Cee’d GT? Vi ringer honom ...

Hallå Mattias! Var befinner du dig?

– Jag är i Kitzbühel i Österrike. Olidligt varmt här i dalgångarna. Känner mig som en köttbit i en gryta.

 Om vi slutar tänka på mat och i stället fokuserar på bilen, vad säger du?

– Att lägga till GT i ett bilmodellnamn känns kaxigt. Och Kia Pro-Cee’d GT ser kaxig ut, betydligt tuffare i verkligheten än på bild. Men så överdrivet kaxig är den ändå inte, den når inte upp till de bilar i klassen som man tänker på när GTI förs på tal. Men det är ett medvetet drag från Kia, säger de. 204 hästar och 265 newtonmeter, 0-100 km/h på 7,7 sekunder, toppfart 230 km/h. Lite seg på låga varv, skulle vilja se mer turbokick. Roligast är den i kurvor med bra grepp i däck och stol.

 Den kostar förstås en halv förmögenhet?

– Från strax under 220000 kronor. Inte så blodigt. Till Sverige kommer den efter sommaren. 70 svenska kunder får en av 500 stycken 1st Edition-versioner med lite extra detaljer.

 Hela provkörningen av Kia Pro-Cee’d GT får du i Teknikens Värld nummer 15/2013 som utkommer 4 juli. Slå till på en prenumeration till bra pris och ta del av smaskigheterna tidigare än så.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!