Kia Proceed Concept officiell – hintar om nya Cee'd

På Frankfurtsalongen står Kia Proceed Concept, kanske en av salongens snyggaste bilar. Om bara ett uns av konceptbilen hänger med till nya Cee’d skulle den bli en formmässig succé.

Att Kia kan designa bilar som folk lägger märke till vet vi, se bara på sportiga Kia Stinger (exklusiv provkörning på länken) som även de mest svensk- och tyskbilsvänliga fanatikerna visat sig gå igång på. Kanske inte alla, men många.

Och Kia fortsätter på inslaget spår med iögonfallande former. Nu handlar det om en konceptbil – Kia Proceed Concept – som har formats på företagets europeiska designcenter i Frankfurt och som just nu står utställd på bilsalongen i samma stad, bara ett drygt kvartsmilsrace från stället där skapandet ägde rum.

Proceed Concept är enligt Kia en första hint om vad nästa generation Cee’d kommer att uppvisa sett till designen. Hur mycket som kvarstår när nya Cee’d presenteras återstår att se, men om så bara en liten gnutta finns kvar är mycket vunnet redan på förhand. Många köper nämligen bil med ögonen.

Till skillnad från många andra konceptbilar i Frankfurt vet vi inte om Kia föreställer sig Proceed Concept som elbil eller inte. Det nämns nämligen inte i pressmaterialet. Däremot skriver de i förbifarten att förardisplayen bjuder på en färg, av totalt tre tillgängliga, som lyfter fram det autonoma körläget. Konceptbilen är alltså självkörande. Vit färg står för Autonomous”, röd för ”GT” och grön för ”Eco”.

Vad Kia i stället framhäver detaljerat är just designen. De beskriver karossformen som en förlängd halvkombi med sluttande taklinje, muskulösa proportioner och med ett kompakt sportigt utseende. De pratar även om ett formmässigt arv från Pro-cee’d (som Kia vill att man ska stava pro_cee’d) och detaljer som härstammar från strax Sverigeaktuella Stinger.

Den röda färgen är ett kapitel för sig. Kia Proceed Concept är nämligen lackerad i en röd kulör vid namn ”Lava Red” som ska ha tagit inspiration från ett vulkanutbrotts kraft och dramatik. Färgen, som går igen i instrumentbrädan, består av 19 lager pålagda för hand. En kombination av svart, kromsilver och rött ger färgen sin lyster och sitt djup. Färgen sägs dessutom ändra sig efter rådande ljusförhållanden.

Kia har också satsat på belysningen på Proceed Concept. Sidofönstrens ”lister” är ljussatta och bakljusen har så kallad atmosfärisk bakgrundsbelysning, med andra ord en ljuskälla som är svårlokaliserad och sprider ett ljussken som är homogent.

Proceed Concepts insida visar upp en vackert formgiven instrumentbräda som nästan kan misstas för att vara fronten på en Alfa Romeo (den röda färgen och de tre fläktutblåsen). Det är avskalat med rena ytor och snygga detaljer som knappast hänger med till en produktionsmodell, i varje fall inte till en vanlig bil som Cee’d.

Stolarna är även de väldigt konceptbundna. De är klädda med svart elastantyg och ser inte ut att vara speciellt lättavtorkade. Men snyggt är det.

– Tanken bakom Proceed Concept är densamma som ligger bakom alla våra konceptbilar; att utmana folks uppfattning om Kia och sätta igång diskussioner kring vad som är och vad som skulle kunna bli. För det är vad Kias ”Power to surprise” handlar om, säger Gregory Guillaume, Kia Europas designchef.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!