Kia Provo

Kia Provo – tufft koncept inspirerat av Innocenti

Kia utlovade en konceptbil på Genèvesalongen och här är den – lilla konceptet Provo är inte som väntat en utmanare till Nissan Juke utan en liten stadsracer inspirerad av Innocenti!

Bildesigners talar gärna och ofta om hur de hittar inspiration i forna tiders klassiska bilmodeller men det är långt ifrån vanligt att namnet Innocenti dyker upp i dessa sammanhang. Men den här gången är det faktiskt så. Kias designstudio i Frankfurt under ledning av Gregory Guillaume har designat nya konceptbilen Provo som ställs ut på bilsalongen i Genève och Guillaume nämner faktiskt en så udda bil som Innocenti Mini De Tomaso som en av gruppens inspirationskällor.

 Som för att försäkra oss om att designgruppen i Frankfurt har blivit helt svagsint nämner Guillaume även Alfa Romeo GT Junior och Fiat 500 Abarth. Vad kan då resultatet bli när man låter sig inspireras av dessa bilar? Jo, Kia Provo är byggd på en förkortad version av Rios plattform och riktas mot stressade och trendkänsliga innerstadsbor. Man kan därmed ana att även de olika Mini-modellerna har funnits i Kias medvetande under skapandet av Provo.

 Provo är 388 centimeter lång och 135 centimeter bred och är 2+2-sitsig. Bakom den ladugårdsdörrslika fronten finns en 1,6-litersbensinare med 200 hästkrafter som driver på framhjulen via en sjustegad DSG-låda. Bakhjulen får drivkraft från en 45-hästars elmotor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!