Kia Sorento – tre snabba från provkörningen

Kias stora suv Sorento skiftar från andra till tredje generation och Erik Wedberg är i Barcelona för att provköra. Vad är nytt? Vad är bättre?

– Efter en kort första provkörningen är jag beredd att säga att det mesta är bättre med nya Sorento om man jämför med den utgående generationen. När det gäller vad som är nytt blir svaret ett annat. Tredje generationen Sorento bygger på samma plattform som utgående modell, dock förstärkt och förlängd, och har samma 2,2-litersdiesel.

Men den ser ju ut som en helt ny bil, är den inte det?

– Jo, Kia är inte ensamma om att göra minsta möjliga i sina generationsskiften. Trenden i bilvärlden går mot att en ny bilmodell inte nödvändigtvis ska vara helt ny, den behöver bara kännas helt ny. Och det gör nya Sorento. Den har fått en ny frontdesign som påminner om BMW och Volkswagen och ger ett exklusivt intryck och invändigt är det helt nya former och funktioner. Designmässigt är det ett stort kliv från föregångaren men kvalitetsmässigt är det fortfarande en bit kvar upp till tyskarna.

Vilka motoralternativ finns?

– Två, en bensinmotor på 2,4 liter och en dieselmotor på 2,2 liter men det är bara den senare som kommer till Sverige och det är, bortsett från några små modifieringar, samma motor som finns i utgående Sorento. Det är en vridstark och mysig men framförallt törstig diesel. Den finns med manuell eller automatväxlad låda och bara med fyrhjulsdrift. Priserna är inte fastställda i dagsläget men enligt Kia Sverige bör man räkna med en prishöjning på ett par procent. Man kan alltså säga runt 320 000 kronor för en basutrustad bil och närmare 400 000 kronor för en välutrustad med automatlåda.

Hela provkörningsrapporten av nya Kia Sorento kan du läsa i Teknikens Värld nummer 6 som utkommer 26 februari.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!