Kia Soul

Kia Soul ansiktslyfts marginellt

Kias ungdomsorienterade och lätt fyrkantiga småbil Soul presenterades 2008. Nu är tiden mogen för ett ansiktslyft, tycker Kia, men man har gått nästan väl försiktigt fram. Ser du skillnaderna?

Den produktionklara versionen av Kia Soul dök upp för första gången på Parissalongen 2008. Enligt en logik som bara Kia förstår så kom den ändå att börja tillverkas som modellår 2010, men hur som helst har formen minst tre år på nacken (konceptbilen Soul presenterades dock redan 2006, ifall någon minns den). Efter dessa tre år har Kia uppenbarligen bestämt sig för att modellen behövde fräschas upp, och här är resultatet – ett ansiktslyft till modellår 2012.

Men nog behövs det lupp för att märka skillnaderna. Kia har nästan gått väl försiktigt fram. De kosmetiska förändringarna rör sig om nya strålkastare fram, med mer led-inslag och snarast mikroskopiskt annorlunda form. Även baklamporna har fått mer dioder i uppsättningen. Även en ny uppsättning av 18-tumshjul står att finna om du tittar noga på bilderna. Interiört har Kia uppdaterat materialvalen och fyllt på med lite extra ljudisolering. Vill du trots allt ha ljud så har man även installerat ett nytt 350-watts ljudsystem med sju högtalare.

Under huven hittar vi en ny direktinsprutad bensinare på 1,6 liter på 138 hästkrafter, vilket enligt Kia är en 13-procentig ökning av antalet hästar gentemot tidigare. Förbrunkningen ska också ha sänkts till motsvarande 0,67 l/mil. Premiären för nygamla Soul sker, så som de flest andra nyheter som presenteras nu i dagarna, på bilsalongen i Frankfurt i Tyskland. Där kommer den bland annat dela monter med Kias nya fyrdörrars konceptsedan, som vi tidigare har berättat om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!