100819-kia-sportage Foto: Kia Motors

Kia Sportage – direktrapport från provkörningen

Provkörningssäsongen har äntligen dragit igång igen efter ett alldeles för långt sommaruppehåll. Först ut i raden av många kommande provkörningar är Kia Sportage och provryttaren Erik Gustafsson.

Hej Erik, du har inte behövt bege dig så långt bort för att genomföra höstsäsongens första provkörning.


 Nej, Jag håller till på vägar norr om Stockholm. Det blir också en avstickare mot Västmanland och vackra Sala.

Vad är det du åker i? 

 Kia Sportage, närmare bestämt efterträdaren till gamla Sportage och precis som den gamle var syskon med Hyundai Tucson så är nya Sportage rätt och slätt ett syskon till Hyundai ix35. De flesta av komponenterna under skalet är desamma och det går även att se likheter i den exteriöra designen.

 Det måste väl finna något som skiljer bilarna åt?

 – Egentligen inte jättemycket förutom design och lite konfiguration. Motorerna är desamma. Till försäljningsstarten i slutet på september kommer Sportage att erbjudas med två motoralternativ, en bensinare och en dieselspis. Båda är på 2,0 liter och bensinaren ger 163 hästkrafter och dieselmotorn 136 hk, men vid provkörningen finns bara dieselmotorn till vårt förfogande. 

Det blir väl fler motorer med tiden får man hoppas, vad kommer att komma sedan?

 – Två mindre inropare är också på gång, dels en 1,6-liters bensinmotor på ungefär 140 hästkrafter och en 1,7-liters diesel på 115 hästar. Dessa två kommer bara att erbjudas med framhjulsdrift och sexväxlad manuell låda. De två starkare motorerna finns med fyrhjulsdrift och automatlåda om så önskas. 

Hur känns den då?

 – Bra, den ligger fint på vägen och dieselmotorn som jag kör är tillräckligt stark. Fyrhjulsdriften känns rapp och bra. Sportage sticker inte direkt ut åt något håll men som bil rakt upp och ner är den absolut bra.

Känns prisbilden också bra?
 

 – Det tycker jag nog. Bensinmotorn på 163 hästkrafter kostar 220 900 kronor medan  136-hästarsdieseln går loss på 247 900 kronor.

  Mer om nya Kia Sportage går att läsa i provkörningen i nummer 19 av Teknikens Värld.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!