090730-kia-vg-opirus-2010

Kia VG – nya bilder på Opirus-efterträdaren

Kia Opirus har nästan sex år på nacken och ska därför snart pensioneras till förmån för en ny lyxinspirerad kärra från den koreanska tillverkaren. Nu har det släppts nya renderingar på bilen som just nu går under beteckningen VG.

På bilsalongen i Seoul i april visade Kia upp en konceptbil vid namn KND-5 Concept. Redan då visste vi att den var en förhandsvisning av kommande efterträdaren till Opirus, eller VG som den just nu kallas internt hos Kia. Den då enda illustrationen på bilen gav helt klart mersmak, även om det höjdes röster som talade om fortsatt kopiering av europeiska bilar. Nu har Kia släppt ytterligare tre illustrationer av VG för att ge oss mer kött på benen. Och visst får man säga att koreanerna har tagit ett stormsteg från de designlinjer som Opirus besitter.

Formerna sägs visa Kias designevolution och hur de tänker agera vid ritbordet inom den närmaste framtiden.

– Det yttre är en sömlös mix av kraftfull front, slank profil och sofistikerade men enkla linjer i aktern, vilket skapar ett elegant och lyxigt utseende, säger Kia-chefen Hyoung Keun Lee.

Några fler uppgifter finns inte om själva VG, däremot är det ingen vild chansning att använda sig av dem som kommer från konceptbilen KND-5 Concept. Det skulle i så fall innebära att VG blir omkring 4,95 meter lång, 1,85 meter bred och 1,48 meter hög. Hjulbasen ligger omkring 2,85  meter. Plattformen som bilen bygger på är nyutvecklad och framhjulsdriven medan motorn under huven även den är ny – en bensinmotor med 3,5 liter slagvolym fördelat över sex cylindrar i V-formation. Förutom denna kan vi nog räkna med ett par andra mindre maskiner i samband med lanseringen av VG nästa år. I Korea är det premiär för bilen redan i slutet av innevarande år.

Läs mer

Provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!