100305-kia-venga-hybrid

Kias första elbil visas i Genève

På ytan är allt som vanligt, ingen skillnad mot en vanlig Kia Venga. Men under den vita karossen hittar vi en helt elektrisk drivlina – Kias första någonsin.

 Bortsett från de påklistrade dekalerna är det inte mycket som avslöjar att det här inte är någon vanlig Kia Venga. Bredvid den vågat designade hybridkonceptbilen Ray ser Vengan väldigt vanlig ut. Men under all vanlighet hittas faktiskt Kias första helt elektriska drivlina, väl paketerad och till synes färdig för produktion.

Kia har slitit ut allt som tillhör de konventionella förbränningsmotorerna och har i stället monterat en elmotor i motorrummet och ett batteripaket under bagageutrymmet. Elmotorn producerar 107 hästkrafter och 280 Nm, vilket får bilen att accelerera från 0 till 100 km/h på 11,8 sekunder och nå en toppfart på 140 km/h. Batterierna är av litiumpolymertyp och har en kapacitet på 24 kWh. Batterierna ger en räckvidd på 180 kilometer och de kan laddas fullt på åtta timmar. Om bilen i stället pluggas in i en snabbladdningsstation så kan 80 procent uppnås på endast 20 minuter.

Kia nämner ingenting om eventuell serieproduktion för Venga i eldrivet utförande men räkna med att bilen kan dyka upp inom en inte allt för avlägsen framtid.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet