090211-kina-störst

Kina har gått om USA

Nu är den kinesiska bilmarknaden störst. När siffrorna för försäljningen i januari presenteras står det klart att Kina för första gången har passerat USA i antal sålda bilar.

 Redan förra veckan såg det ut att vara mer eller mindre klart att USA-marknaden skulle bli av med sin plats som världens största bilmarknad. Kinas siffror hade ännu inte presenterats, men det stora raset i USA lämnade i princip öppet mål för Kina. När Kinas biltillverkare under tisdagen släppte sina siffror bekräftades det att Kina har gått om USA. USA-försäljningen rasade till knappt 657 000 bilar i januari. Försäljningen på den kinesiska marknaden minskade också, men inte alls i samma omfattning. Totalt såldes 735 000 nya bilar i januari, vilket är en minskning med 14 procent jämfört med samma månad förra året. Det ska dock sägas att januari förra året var en rekordbra månad för bilförsäljningen i Kina.

Om inget dramatiskt händer kan vi alltså få vänja oss vid tanken på att USA inte längre är bilmarknaden nummer 1. Vad detta betyder för hur kommande bilmodeller ser ut kan endast framtiden visa. Analytikerna är dock oense om Kina kommer att försvara sin position eller om USA kommer ikapp och tar tillbaka förstaplatsen när 2009 är över. Vissa säger till exempel att det inte riktigt går att jämföra de båda marknaderna eftersom andelen lätta lastbilar och bussar är större i Kina. Å andra sidan uppskattas många kinesiska familjer använda sådana kommersiella fordon även i vardagen. Ironiskt nog är det amerikanska GM och tyska Volkswagen som står för majoriteten av de sålda bilarna i Kina. De inhemska tillverkarna, däribland Chery, är dock på stark frammarsch.

På bilden ses Cherys minsta modell A1.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!