091014-kina-bilförsäljning

Kina-marknaden rusar – bilförsäljningen nästan dubblad

I Kina finns det inte längre någon bilkris. Personbilsförsäljningen i det stora landet i öst har nästan dubblats med en ökning på 83,6 procent i september. För de europeiska tillverkarna är det ett välkommet lyft och för VW innebär det ett nytt försäljningsrekord.

Den kinesiska bilförsäljningen märker inte längre några spår av finanskrisen. Sedan den kinesiska regeringen införde skattelättnader för småbilar och subventioner för bilköpare utanför storstäderna har försäljningen skjutit i höjden. I september ökade personbilsförsäljningen med hela 83,6 procent jämfört med samma månad i fjol. Totalt såldes 1, 015 miljoner bilar i september, enligt siffror från China Association of Automobile Manufacturers.

De europeiska biltillverkarna har inte missat att Kina är en kraftigt växande bilmarknad och de gläds sannolikt åt den nästan dubblade bilförsäljningen. Tyska Volkswagen satte nytt månatligt försäljningsrekord i Kina med nära 150 000 sålda fordon i september. Under perioden januari-september i år har VW sålt 1,06 miljoner bilar, att jämföra med samma period i fjol då 775 341 bilar såldes. VW räknar dessutom med att försäljningen kommer att öka med ytterligare 30 procent innan året är slut. Även för konkurrenterna BMW och Mercedes var september en bra månad. BMW ökade med 35 procent medan Mercedes försäljning steg med 60 procent. VW-ägda Audi ökade med 36,5 procent och snart är Kina på väg att gå om Tyskland som Audis största marknad. Audi har hittills i år sålt 167 000 bilar i Tyskland och 109 000 i Kina. Även amerikanska General Motors går starkt framåt på den kinesiska marknaden. Under årets första nio månader har GM sålt 1,29 miljoner bilar, en ökning med 55,6 procent mot samma period förra året.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!