Kina tar över Volvo S90

Nu fasas den svenska produktionen av Volvo S90 ut, all produktion flyttas till Kina och exporten i västled kommer att ske med tåg.

Redan i november förra året kunde vi berätta om hur den den framtida produktionen av Volvo-bilar ser ut. Klart stod då att en flytt av tillverkning från Sverige till Kina var planerad. Nu har den börjat på allvar.

Volvo meddelar att de första Kinatillverkade bilarna av modell S90 nu går på export till västvärlden. Modellen blir den första att transporteras med tåg från Kina till Europa på en nybyggd järnväg. ”One Belt, One Road” kallas den nya logistikstrategin som ska vara värd flera miljarder euro och ska återupptäcka den gamla sidenvägen och föra in en ny era i den globala handeln, menar man.

Att välja tåg framför fartyg gör att koldioxidutsläppen för transporten kan sänkas med en tredjedel. I specialbyggda containrar ryms tre bilar, totalt kan 225 bilar ingå i en transport. Bilarna kommer att anlända till belgiska Zeebrugge för att sedan distribueras vidare.

En gång i veckan ska tågtransporterna ske inledningsvis men i och med att produktionen av S90 läggs ned i Sverige och hela produktionen flyttas till fabriken i kinesiska Daqing ska takten ökas.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!