081127-detroit-kineser Foto: PHOTO:David Freers

Kineser rycker in när japaner hoppar av

Återbuden till den stora Detroitsalongen i januari har duggat tätt den senaste tiden. Senast i raden av avhoppare är Nissan och dess lyxmärke Infiniti. Men mässgolvet kommer inte att stå tomt. För första gången finns det nu plats för två kinesiska märken att komma in i Detroits finsalong.

Arrangörerna av Detroit Auto Show som går av stapeln i januari nästa år kan inte vara glada. Ett flertal av de stora biltillverkarna har meddelat att de inte kommer att ställa ut några bilar på mässan. Hittills har Nissan, Infiniti, Mitsubishi, Suzuki, Land Rover, Rolls-Royce och Ferrari hoppat av. Porsche uteblev redan förra året och har inga planer på att resa till Detroit i år heller. Det ryktas om att fler tillverkare uteblir från Detroit, det råder inga tvivel om att avhoppen speglar tillståndet i bilindustrin just nu. Men som i många andra sammanhang finns det en B-uppställning.

Tack vare det stora antalet avhopp av stora märken kan två kinesiska tillverkare för första gången ställa ut sina bilar i huvudhallen i Cobo Center. Det är kinesiska BYD Auto Co. och Brilliance Jinbei Automotive Co. som nu har lyckats klämma sig in i finrummet. De båda tillverkarna har ställt ut bilar i Detroit sedan flera år tillbaka, men då i den mindre och ofta förbisedda Michigan Hall. BYD och Brilliance Jinbei får dela på drygt 1 000 m2 mässgolv som egentligen skulle ha fyllts av Mitsubishis montrar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!