Kinesiska bilars kvalitet förbättras i snabb takt

Enligt J.D. Powers senaste undersökning minskar kvalitetsgapet mellan europeiska och kinesiska bilar i allt snabbare takt. I nya undersökningen är flera kinesiska tillverkare över branschsnittet.

Amerikanska konsumentorganisationen J.D. Powers asiatiska avdelning presenterar nu resultaten av den senaste kvalitetsundersökningen på den kinesiska bilmarknaden och för många europeiska biltillverkare kan det vara skrämmande läsning. Undersökningen visar nämligen att de kinesiska bilarna är på god väg att nå samma kvalitet som de europeiska.

 Undersökningen som i år gjordes för 14:e året i rad baseras på svar från drygt 20 000 privatpersoner som köpte ny bil under perioden oktober 2012–juni 2013. Bilköparna har fått svara på frågor om vilka eventuella konstruktionsfel och defekter de har upptäckt. Baserat på svaren får alla bilmodeller ett PP100-poäng (Problems experienced per 100 vehicles) och ett så lågt betyg som möjligt är att eftersträva.

 Snittet för de kinesiska bilmärkena är 155, vilket är hela 57 poäng lägre än i fjol. De internationella märkena, främst europeiska och amerikanska, får ett snitt på 104, vilket också det är en klar förbättring från fjolårets snitt på 117. Skillnaden mellan internationella och kinesiska märken är alltså bara 51, vilket kan jämföras med häpnadsväckande 396 poäng i 2000 års undersökning.

 De kinesiska bilarnas stora förbättring tillskrivs i första hand allt färre problem med drivlina, värme/ventilation och luftkonditionering. Kinesiska bilägare har genom åren främst klagat på störande missljud. Många rapporterar om bromsar som låter, vinande ljud i kupén och onormalt högt motor- och vägljud.

 – Kinesiska bilmärken har uppnått en enorm förbättring i kvalitet år 2013. Fyra inhemska märken – GAC Motor, Venucia, Roewe och Luxgen – är bättre än genomsnittet, säger dr. Mei Songlin, vd J.D. Power China Operations.

 Kvalitetssnittet för alla biltillverkare hamnar i årets undersökning på 119 poäng, vilket är det lägsta sedan undersökningarna började genomföras. I nationsligan hamnar de koreanska märkena i topp med ett så lågt PP100-poäng som 85. På andra plats finns de japanska med 104 poäng och därefter är det jämnt skägg mellan de europeiska och amerikanska som båda får 108 i snitt.

 I märkesligan delas förstaplatsen av Lexus och Mercedes som får 52 poäng vardera. Subaru är trea med 64, Volkswagen fyra med 66 och BMW femma med 67 poäng. Se hela listan på bild nedan.

 På bilden ovan ses Changan Star 2 som fick bäst kvalitetsbetyg i MPV-klassen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!