100310-byd-e6-europa-2011

Kinesiska BYD E6 till Europa nästa år

Kinesiska BYD har försökt tidigare utan att lyckas. Men nu är siktet återigen inställt på en Europalansering av deras bilar och först i ledet får den stora elcrossovern E6 gå. Med snygga linjer och lång räckvidd kanske det kan gå.

 Den kinesiska batteri- och biltillverkaren BYD har flera gånger flaggat för en etablering på den europeiska bilmarknaden. Ekonomiska bekymmer har satt käppar i hjulen. Enligt China Car Times planerar BYD nu att göra ett nytt försök och den här gången finns en av världens rikaste män – Warren Buffett – med som finansiär.

BYD vill ha en bil till försäljning i Europa nästa år. Bilen i fråga är den uppmärksammade crossovern E6 som faktiskt finns utställd på årets Genèvesalong. Samma bil fanns för allmän beskådan på Detroitsalongen tidigare i år och då fick vi veta att den är försedd med en elmotor på 101 hästkrafter och 450 Nm. Lägg märke till att E6 inte är någon liten bil. Den är cirka 4,5 meter lång, har plats för fem och om den ställer sig på vågen så visar denna inte mindre än 2 295 kilo. Den höga vikten förklaras delvis med att BYD har valt att använda järnbatterier i stället för litiumjonbatterier. De menar att batterier av järn håller bättre och är mer miljövänliga än de giftigare litiumjonvarianterna. Läs mer om tekniken i E6 här.

BYD har gjort uttalanden som tyder på att de planerar att upprätta både utvecklings- och produktionsverksamhet i Europa, inledningsvis är det dock bara tal om att importera bilar från Kina.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!