100113-BYD E6 elbil kina

Kinesiska BYD visar elektrisk crossover

Det är inte enbart amerikanska, europeiska, koreanska och japanska bilar på Detroitsalongen. Även kineserna har vågat sig dit och en av dem är BYD Auto som visar upp E6 – en crossover med ren eldrift. Bilen ska lanseras i USA senare i år.

De kinesiska biltillverkarna har länge levt ett tufft och obetydligt liv på de amerikanska och europeiska marknaderna. Men det kanske är på väg mot en förändring med tanke på att Volvo är nära att ägas av kineser (Geely), att BAIC har köpt upp verktyg och teknik för att kunna producera Saab 9-3 och 9-5 på sina hemmamarknader och – som i det här fallet – att BYD Auto i år planerar att börja sälja en eldriven crossover på den amerikanska marknaden.

Den elektriska bilen, men det korta namnet E6, står i BYD Autos monter på Detroitsalongen. Den är försedd med en elmotor på 75 kilowatt (101 hk) och med ett vridmoment om 450 newtonmeter som skickas till framhjulen vilket tar den nästan 2,3 ton tunga bilen från stillastående till 100 km/h på strax under 14 sekunder. Toppfarten ligger på 140 km/h.

Men det är inte vilka uppnåeliga hastigheter som är intressant i det här fallet utan vad räckvidden och uppladdningstiderna ligger på. BYD preciserar inte vilken typ av batteri de använder sig av, men däremot att batteriet är egenutvecklat och benämns ”Fe”. Med tanke på benämningen, Fe, kan man gissa att det står för järn (den kemiska beteckningen) och att batterierna är av litiumjärnfosfat-typ (LiFePO4).

De klarar av en räckvidd på upp till 33 mil innan de behöver laddas upp igen. Via en snabbladdningsmodul kan man nå 50 procent av batteriernas kapacitet på tio minuter. Vill man nå batteriernas fulla kapacitet ska det ta sju timmar med vanlig hushållsel.

BYD Auto planerar även tre andra motorkonfigurationer till E6. Den ena består, precis som ovanstående, av en elmotor med en effekt på 160 kilowatt (215 hk), medan de två andra består av två elmotorer (en fram och en bak). Dessa ger 75+40 kilowatt (101+54 hk) samt 160+40 kilowatt (215+54 hk).

BYD E6 är femsitsig och har ett axelavstånd på 2,83 meter, är 4,55 meter lång, 1,82 meter bred samt 1,63 meter hög. Det enda som återstår att se är om BYD Auto verkligen lanserar E6 i USA detta år.

De säger sig också ha planer på att lansera ett flertal plug in-hybridbilar på den amerikanska marknaden under året, bland annat BYD F3DM (ack så fantasifulla och fina modellbeteckningar).

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!