090427-geely-saab-kina-95

Kinesiska Geely besökte Saab i Trollhättan – provkörde nya 9-5

Den kinesiska biltillverkaren Geely var i fredags på besök i Saab-fabriken i Trollhättan. De fick också provköra nästa generation 9-5, allt för att få en klar blick av Saab inför ett eventuellt bud. Även ett amerikanskt investmentbolag var på besök hos Saab i fredags.

För drygt en vecka sedan kom uppgifter om att det finns 27 spekulanter på Saab Automobile. Några dagar senare hade dessa enligt nya uppgifter gallrats ut till sex seriösa spekulanter, men exakt vilka de är vet vi ännu inte.

Dock kan vi med säkerhet berätta att en av spekulanterna är kinesiska biltillverkaren Geely Automobile. Inte nog med att Dagens Industris (DI) källa bekräftar det – även Eric Geers, Saabs informationsdirektör, bekräftade det för Teknikens Värld i fredags.

DI:s källa uppger att Geelys representanter var i Trollhättan under hela fredagen, där de lyssnade på en fyra timmar lång presentation, granskade fabriken och fick provköra nya Saab 9-5 i välmaskerat utförande, från Trollhättan till Grästorp och tillbaka – en sträcka på drygt fem mil.

Geelys representanter, som också ska ha besökt Volvo PV:s fabrik i Torslanda, var måna om att få reda på hur långa serviceavtal, rörande teknik och produktion, en ny ägare till Saab Automobile får ta del av från GM.

DI:s källa tror dock inte så mycket på ett kinesiskt övertagande av Saab Automobile och grundar det på vissa regeringsrepresentanters farhåga om att produktionen flyr Sverige.

I stället ska GM och regeringen ha mer tillit till de stora globala och finansiellt starka investmentbolag som visat sitt intresse. Bland annat har olika amerikanska investmentbolag varit på besök hos Saab i Trollhättan, precis som den svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg i sällskap med ett riskkapitalbolag.

Kinesiska biltillverkaren Chery Automobile har däremot inte varit på besök i Trollhättan – ännu.

Den fortsatta rekonstruktionen av Saab pågår till den 20 maj. Först då kan en förlängning göras om det finns seriösa budgivare.

Läs mer

Läs mer om nya Saab 9-5

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!