090724-belgien-lån-volvo Foto: © Bruce Benedict 2007

Klart med belgiskt lån till Volvo

På fredagen fick Volvo PV klartecken från den belgiska regionen Flandern för EIB-lånegarantier. Flandern garanterar ett lån drygt två miljarder kronor för att säkra jobben Gent-fabriken.

Den flanderska regeringen ger nu klartecken för garantier för ett EIB-lån till Volvo. Flandern ställer sig bakom ett lån på 198 miljoner euro, motsvarande drygt 2 miljarder kronor. Det är pengar som ska säkra de belgiska jobben.

– Det som har hänt nu är att regeringen därnere supportar ansökan. Det är samma process som vi har gått igenom i Sverige, men den svenska regeringen ville inte gå längre innan vi får en ny ägare. Vi får se hur flamländska regeringen ställer sig till detta, säger Olle Axelsson, informationschef på Volvo Personvagnar till TT.

Fler detaljer om lånet och om Volvo verkligen kan få det eller inte blir klart först om fem till sex veckor. Det står dock redan nu klart att det inte är något allmänt lån till Volvo. Kriis Peeter, premiärminister i Flandern, sa på fredagseftermiddagen att lånet ska säkra de omkring 4 000 anställda i Volvo-fabriken i Gent.

– Volvo är ju stort i Belgien. Vi hoppas att vi ska få hjälp även i Sverige för att inte tappa tempo mot våra konkurrenter. Men det handlar inte om att spela ut Belgien mot Sverige – det är helt olika projekt, säger Axelsson till TT.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!