100601-jaguar-f-type

Klartecken för nya Jaguar-modeller

Det var länge sedan Jaguar hade en riktig sportbil i sin uppställning men i drygt tio år har det pratats om att en F-Type ska komma. Nu ger Tatas nye vd Carl-Peter Forster nytt hopp för en sportig katt. Han talar även om en 3-serie-utmanare.

 Ska Jaguar äntligen få ta språnget? Ända sedan Jaguar visade konceptbilen XK180 1998 har det talats om att Jaguar ska lansera en renodlad sportbil. 2001 gick Jaguar till och med ut med ett officiellt uttalande om att konceptbilen F-Type hade fått klartecken för produktion. Kort därefter sattes det stopp för projektet. Om vi ska tro Tata Motors vd Carl-Peter Forster är projektet tillbaka på tapeten, bland mycket annat.

Forster säger i en intervju med Auto Express att både Jaguar och Land Rover har flera modellanseringar framför sig. I förbifarten nämner han att Jaguar ska få en ny utmanare till Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass, det vill säga en uppföljare till den inte så framgångsrika X-Type. Vidare säger han att en sportbil i samma anda som F-Type-konceptet har fått grönt ljus från ledningen. Detta är möjligt tack vare de 11 miljarder kronor som Tata har utlovat i stöd till produktutveckling varje år under de närmaste fem åren.

Det är som sagt inte första gången vi hör talas om en sportbil från Jaguar, likväl har inga uppgifter om bilen läckt ut. Det har sagts att den ska konkurrera med bilar såsom Porsche 911 och Audi R8 men det kan också tänkas att Jaguar satsar på en mindre och lättare konstruktion mer i stil med Porsche Boxster. När kan den tänkas lanseras? Ingen vet, men med tanke på att det nuvarande modellutbudet är relativt ungdomligt med en helt ny XJ kan det vara så att en sportbil har högsta prioritet.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!