100701-mini-3500hk Foto: COPYRIGHT, 2007

Klassisk Mini med V18-diesel och 3 500 hk!

Släng dig i väggen Veyron, 1 001 hästkrafter är väl ingenting. I alla fall inte om man jämför med en av bilarna som visas på årets Goodwood Festival of Speed.

I helgen är det dags för årets upplaga av den stora bilfesten Goodwood Festival of Speed i West Sussex. Där trängs varje år klassiska bilar med nya och privatpersoner med stora internationella biltillverkare. Ett av de mer udda inslagen blir en Austin Mini som ställs ut av Cummins som är en stor tillverkare av dieselmotorer.

Cummins har kort och gott tagit sin största motor och monterat den i en Austin Mini. QSK78-dieselmotorn är en elva ton tung pjäs som normalt driver dumpers inom gruvindustrin. Det är en V18-motor på 78 liter med inte mindre än 12 turboaggregat. Effekten blir så klart därefter – 3 500 hästkrafter vid 1 900 r/min och 13 771 newtonmeter vid 1 500 r/min. Jämför det med originalmotorn som endast mäktade med 80 newtonmeter. Cummins har som synes tvingats ta till en kreativ lösning för att få plats med den 332 centimeter långa och 163 centimeter breda motorn.

Cummins uppger inte några accelerationstider eller toppfart, de nämner faktiskt inte ens att de har fått bilen att rulla. Vad tror du, kan den vara snabbare än Bugatti Veyron?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!