Morgan elbil

Klassiska Morgan utvecklar elbil

Morgan förbereder en övergång till eldrift i två kommande koncept, inplanerade till nästa år.

Klassiska Morgan är inne på att utveckla eldrift till sina bilar. Tillsammans med en bland annat elmotorföretaget Zytek tänker Morgan släppa två elektriska prototyper under 2012.

Morgan själva kommer bidra med chassi och karossen till Aero Supersports medan V8:an på 4,8 liter kastas ut till förmån för en elmotor från Zytek. Den som kan sin elbilshistoria vet att Zytek tidigare byggt elmotorer åt bland andra Smart ED (som står för Electric Drive).

I Morgans första elbil kommer motorn vara en 94 hästkrafter och 300 newtonmeter stark elmotor.

Utöver att vara en redan udda fågel till utseende kommer el-Morgan skilja sig från den ökande mängden elbilar med att ha en manuell växellåda.

– Det kommer hjälpa för att använda energin mer effektivt och det kommer utveckla bilens räckvidd. Det kommer också tillåta lägre utväxling för snabb acceleration och högre utväxling för toppfart, säger Zyteks projektledare Neil Cheeseman i ett pressmeddelande.

Brittiska organisationen CENEX, Centre of Excellence for Low Carbon and Fuel Cell Technologies, är en industriorganisation som vill utveckla fordon med låga utsläpp och har gått in med 100 000 pund, motsvarande en dryg miljon kronor i projektet.

– Det här är en spännande utredning för att se potentialen för en Morgan med noll utsläpp men nästan superbilsprestanda, säger Morgans utvecklingschef Steve Morris.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!