BMW:s första Motorsport-logga gör comeback. Foto: Frederick Unflath / BMW

Klassiskt emblem tillbaka hos BMW M

Den ursprungliga Motorsport-loggan kan pryda din bil nästa år. Om du beställer en M-modell från BMW, det vill säga.

I maj nästa år, den 24:e närmare bestämt, firar BMW att det har gått 50 år sedan dotterbolaget BMW M GmbH bildades. Från början handlade det enkom om motorsport och företaget hette då också BMW Motorsport – namnbytet till det avkortade ”M” skedde först 1993. 

Den första gatbilen från Motorsport-divisionen presenterades 1978 i form av mittmotorsportbilen M1. Sedan dess har det rasslat på med rader av M-modeller, som utmärker sig genom höga motoreffekter och fokus på hårdkörning. Så är det än i dag. 

BMW M1 lanserades 1978. Foto: Gudrun Muschalla / BMW

Jubileet tänker man fira genom att erbjuda M-kunder att få sina bilar dekorerade med BMW Motorsports ursprungliga emblem, BMW-logotypen med förskjutna halvcirklar i blått, violett och rött, fram bak och i hjulnaven på bilarna. Detta gäller vare sig man köper en renodlad M-bil, eller en BMW-modell utrustad med M-sportpaket. 

Denna första logotyp användes första gången 1973 på företagets 3,0 CSL-tävlingsbilar och fasades så småningom ut till förmån för det nuvarande M-emblemet med tre lutande färgade ränder. BMW M1 var den första, och sista, gatbilen som fick ha emblemet med de förskjutna halvcirklarna. 

Tills nu då. Emblem-kitet kommer att vara tillgängligt för beställning från slutet av januari 2022 och gäller bilar som har tidigaste produktionsdatum i mars samma år. 

1 av 2: Bilar som beställs med emblemet har det fram, bak och i hjulnaven. Foto: Frederick Unflath / BMW
2 av 2: Bilar som beställs med emblemet har det fram, bak och i hjulnaven. Foto: Frederick Unflath / BMW

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!