Koenigsegg Agera S Hundra

Koenigsegg Agera S Hundra – nya bilder

Nu berättar Koenigsegg lite mer om den bil som de tar med sig till bilsalongen i Genève nästa vecka. Hundra heter den och är en mycket speciell bil som firar att man på bilfabriken i Ängelholm byggt 100 bilar.

För ett par veckor sedan släppte Koenigsegg en bild med två gula ränder på en blänkande karossyta av naken kolfiber. Spekulationerna drog snabb igång och vi tippade på en specialversion av Agera R.

 I kväll kom ett nytt pressmeddelande med tillhörande bilder från Koenigsegg. I detta berättar Christian von Koenigsegg liter mer om bilen som de ännu inte avslöjar tillfullo.

 2002 påbörjade Koenigsegg produktionen efter åtta års intensiv utveckling. Då bestod företaget av en liten skara personer, i dag har Koenigsegg fler än 50 fulltidsanställda som ser till att det utvecklas och byggs bilar.

 I september 2012 påbörjades utskärningen av de kolfiberbitar som skulle bli bil nummer hundra från fabriken i Ängelholm. Med tanke på vilken bil i ordningen det var på väg att bli döpte man den till Hundra och gjorde den till ett unikt exemplar beställd av bilsamlare som vi förmodar bor i Hong Kong. Agera S är basbilen, en högerstyrd version med 1030 hästkrafter.

 Nu är bilen färdigbyggd i lagom tid för att ställas ut nere i Genève. Där kommer den blänka ikapp med andra supersportbilar men sticka ut på ett extraordinärt sätt. Den blottade kolfiberkarossen har nämligen inlägg av bladguld i 24 karat. Allt gjort för hand förstås.

 Koenigsegg beskriver sina tio år som supersportbilstillverkare som fantastiska. Bland annat har de slagit fyra Guinness-rekord, av Forbes utsetts till en av de tio vackraste bilarna som någonsin byggts, vunnit det prestigefyllda Red Dot Design-priset, av Top Gear utsetts till årets supersportbil, varit innehavare av det mest långlivade Top Gear Power Lap-rekordet samt utsetts till ett av de hundra lyxigaste varumärkena i världen. Bara för att nämna några av alla ting de uppnått.

 För att ytterligare belysa sina tio år och sina hundra tillverkade bilar har man låtit skapa boken ”0 to 100 in 10 Years” där historien om Koenigsegg berättas tillsammans med bilder som aldrig tidigare visats. Den 300 sidor tjocka boken trycks i begränsad upplaga.

 Dessutom släpps tio olika fotografier, alla i tio exemplar vardera. Dessa ska visa Koenigseggs unika själ som finns i bilarna. Alla fotografierna är signerade av Christian von Koenigsegg, precis som Agera S Hundra är, vilket vi ser på bilderna nedan tillsammans med bland annat de läckra kolfiberfälgarna.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!