090615-koenigsegg-koncern

Koenigsegg bildar koncernbolag

I dag blev det känt att Koenigsegg i slutet av maj lämnade in en ansökan till Bolagsverket om att bilda aktiebolaget Koenigsegg Group. Detta, om något, stärker fredagens uppgifter om att Koenigsegg med finansiärer i ryggen vill köpa Saab Automobile från GM.

Den 29 maj, alltså för drygt två veckor sedan, fick Bolagsverket in en ansökan från Koenigsegg om att de vill bilda aktiebolaget Koenigsegg Group, alltså någon form av koncern vilket kanske pekar på att de vill bereda plats för Saab Automobile.

Nyhetsbyrån TT har sökt Halldora von Koenigsegg, fru till Christian von Koenigsegg och även delaktig i företagets ekonomihantering, för en kommentar.

– Jag kan inte kommentera det, var allt hon hade att säga.

I ansökan till Bolagsverket skriver Koenigsegg att Koenigsegg Group ”ska ägna sig åt att självt och genom koncernbolag tillverka och driva handel med personvagnar och där tillhörande produkter och tjänster, samt därmed förenlig verksamhet i och utanför Sverige.”

En begäran gör gällande att Koenigsegg Group ska ta över ett färdigt organisationsnummer från ett så kallat lagerbolag. Ett lagerbolag är ett färdigregistrerat aktiebolag som aldrig har bedrivit någon verksamhet. Fördelen med att ta över ett lagerbolag och dess organisationsnummer är att den dag du köper lagerbolaget kan du komma igång med verksamheten.

Kanske kan detta vara ett tecken på att vi inom kort kan förvänta oss ett resultat av de senaste dagarnas uppgifter och spekulations kring Koenigseggs köpande av Saab Automobile, med hjälp av bakomvarande norska finansiärer, bland annat Bård Eker och Eker Group.

Enligt bolagsordningen (ett aktiebolags regelverk) för Koenigsegg Group ska verksamheten bestå av konsultverksamhet inom teknik, marknadsföring och ekonomi samt värdepapperhandel.

Ägandestrukturen ser ut som följer:

Alpraaz, Christian von      Koenigseggs första företag, startades 1992, 42,5 procent

Koenigsegg Automotive,      23,5 procent

Amerikanen Mark Alan      Bishop, 22 procent

Eker Group, 12 procent

Bård Eker, mannen bakom Eker Group, ligger alltså även bakom en stod del av Koenigsegg Automotives 23,5 procent i och med att han äger 49 procent av just Koenigsegg Automotive. Enligt tidigare uppgift ska han ha en personlig förmögenhet på cirka 70 miljoner kronor. Enligt norska Finansavisens ska han nyligen ha sålt 54 procent av Projectiondesign som tillverkar DLP-projektorer. Försäljningen ska ha gett honom motsvarande 310 miljoner kronor.

Vem Mark Alan Bishop är vet vi ännu inte, men troligtvis är det en rik amerikansk finansiär som ser potential i den eventuellt kommande affären.

Vd för bolaget är Christian von Koenigseggs fru Halldora von Koenigsegg.

Bolagsstyrelsens ordförande blir troligtvis Augie K Faberla som är en rik affärsman boende i Florida och var med om att grunda telekomjätten Vimpelcom 1992. Numera är han chef för Koenigsegg i Nordamerika.

Som styrelseledamöter föreslås Christian von Koenigsegg, Mark Alan Bishop och Bård Eker. Melissa Joan Schwartz, advokat i USA, tros bli suppleant.

Saab själva kommenterar inte det hela så mycket.

– Vi är närmare nu än vi var i fredags, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TT.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!