Koenigsegg firar – visar nytt i Genève

Våren är snart här och på bilspråk betyder det att Genèvesalongen stundar. Svenska supersportbilstillverkaren Koenigsegg har med sig något spännande de kallar ”0-100-10”.

Bilden ovan kanske för tankarna till mittlinjen på en amerikansk landsväg. Titta i så fall igen. Det är kolfiber du tittar på, en del av en kolfiberkaross med två gula ränder. Bilden är Koenigseggs lilla teaser inför vad som komma skall på Genèvesalongen nästa månad. Tillsammans med bilden skriver man ”Celebrate 0-100-10 with Koenigsegg Automotive at Geneva 2013”. På svenska blir det att Koenigsegg vill att vi ska fira ”0-100-10” med dem på bilsalongen.

 Men vad står då det kryptiska ”0-100-10” för? Är det accelerationstiden 0-100 km/h samt inbromsningen ned till 10 km/h igen? Vi tror knappast det.

 Vi slår ett öga på Koenigsegg historia i stället. Koenigsegg grundades 1994 men det var först 2002 som serietillverkningen kom igång på riktigt. CC8S hette modellen (CC var dock först ut 1997) och skrevs in i Guinness Rekordbok som världens snabbaste gatlegala bil. Förra året fick vi veta att Koenigsegg uppnått hundra tillverkade bilar.

 Det mest troliga är alltså att den svenska supersportbilstillverkaren med säte i Skåne vill fira att man har gått från noll till hundra tillverkade bilar på tio år.

 Men vad är det då man tänker fira med? En specialversion av Agera R med största sannolikhet. De båda linjerna på kolfiberytan som vi ser ovan känns inte igen sedan tidigare, så vi är tveksamma till att det är Koenigsegg Agera R Hundra, som visades upp i slutet av förra året, som man tar med sig till Genève. Agera R Hundra, som med tilläggsbeteckningen belyser just 100 tillverkade bilar, var extravagant med 24 karat guld lite varstans. Kanske är det en version av Agera R Hundra med mindre ädelmetall som visas i Genève? 

 Hur det än må vara, det är alltid lika spännande med en ny modell(version) från Koenigsegg. Om några veckor vet vi vad som gäller.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!