100712-koenigsegg-vinst

Koenigsegg går äntligen med vinst

Trots ett ovanligt turbulent fjolår som bland annat innehöll ett misslyckat Saab-köp lyckades Koenigsegg hålla fart på försäljningen. Årsredovisningen för 2009 visar en vinst på 3,1 miljoner. Det är den första vinsten sedan 2004.

 ”En engångskostnad på cirka 3,4 miljoner kronor”. Så sammanfattas Koenigseggs misslyckade bud på Saab Automobile i företagets årsredovisning för 2009. Den svenska sportbilstillverkaren kom därmed betydligt billigare undan än vad vd Christian von Koenigsegg uppskattade på bilsalongen i Genève i våras då han sa att de totala kostnaderna för företagets arbete med Saab-affären uppgick till cirka 80 miljoner kronor.

Mitt i all uppståndelse gick Koenigseggs affärer bättre än på länge. Årsredovisningen visar en vinst på 3,1 miljoner kronor efter finansiella poster för 2009. Det är första gången sedan 2004 som Koenigsegg går med vinst. Under decenniets andra hälft har Koenigsegg blött pengar, mellan 2005 och 2008 uppgick de samlade förlusterna till 70 miljoner kronor.

På bilden ses Koenigsegg Agera – den senaste i raden av supersportbilar från Ängelholm. Den 910 hästkrafter och 1 100 newtonmeter starka bilen premiärvisades i Genève i våras.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!