Koenigsegg One:1

Koenigsegg One:1 – nya bilder på superbilen

I oktober förra året dök den upp från ingenstans – den mystiska superbilen från Koenigsegg som något senare fick ett namn. One:1 – bilen med lika många hästkrafter som kilon den bär på. Här är nya bilder.

Först visste vi ingenting alls, sedan trodde vi alla att det rörde sig om en one-off, det vill säga en bil som ska byggas i ett endaste exemplar. Anledningen till den tanken har sitt ursprung i namnet – One:1.

 I november 2012 fick vi dock reda på, via Cars UK som kontaktat Koenigsegg, att One:1 står för förhållandet mellan massa och effekt. Helt enkelt att för varje kilo bil finns en hästkraft som plockas ur motorn.

 Men hur mycket väger då One:1 eller hur många hästkrafter har den? Det vet vi inte – ännu. Tar vi Koenigsegg Agera R, som One:1 till stora delar förmodligen grundar sig på, kan det röra sig om 1435 kilo bil och 1435 hästkrafter. Alternativet är att motorn levererar 1140 hästkrafter i en 1140 kilo lätt bil. Ett tredje alternativ finns så klart också, att Koenigsegg skruvat upp effekten samtidigt som de med extra mycket kolfiber lyckas sänka vikten. Kanske blir det ett mellanting då? 1300 hästkrafter till 1300 kilo bil låter inte så dumt det heller. Oavsett vilket kanske Koenigsegg är och nosar i trakterna av Veyron 0-100-tid som ligger på 2,5 sekunder.

 De tre nya bilderna som vi ser här i dag (de tre första i galleriet nedan) är faktiskt gamla. Det är renderingar gjorda innan förra årets bilder (de syns även i galleriet nedan). Vi ser att dagens bilder skiljer sig från de övriga, bland annat lackeringen och ändrören.

 Bilderna dök tidigare upp i kinesisk media och det är inte Koenigsegg som ligger bakom dem. Kan det månne vara den kinesiska beställaren som skissat på bilen från allra första början? Kan mycket väl vara så då alla fem tilltänkta exemplar av den verkliga bilen ska gå på export till just Kina.

 Spännande! Fortfarande finns mystiken kring bilen. Vi håller tummarna hårt för att Koenigsegg förgyller sommaren med ytterligare en svensk supersportbil som får världen att häpna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!