Koenigsegg Regera är en lyxhybrid – och världens snabbaste bil

I samband med den nya ”flyern” i går som visade upp ett helt nytt ansikte från Koenigsegg passade den skånska supersportbilstillverkaren också på att berätta lite om hur den är – tekniskt och prestandamässigt.

Koenigsegg skriver att i och med introduktionen av Regera blir det första gången som märket har två olika modeller parallellt i sitt program. Medan Agera-versionerna, inklusive One:1, tjänar som ultimata banbilar för gatan ska Regera fungera som ett lyxalternativ vars främsta fokus inte är banan.

Med Regera går Koenigsegg samma väg som Ferrari, McLaren och Porsche med sina LaFerrari, P1 och 918 Spyder, det vill säga hybridvägen. Regera är en megabil, det vill säga en bil med ett effektuttag på en megawatt eller mer. I hästkrafter handlar det om över 1 360. 700 av dessa kommer enligt Koenigsegg från elmotorer som får sin kraft från ett batteripack med lagringskapacitet på nio kilowattimmar.

Men Regera kommer inte att vara ett tillbakalutat alternativ för spekulanterna att välja. ”Dr Jekyll och Mr Hyde” beskriver Koenigsegg den som, det vill säga en bil med två personligheter. Å ena sidan en bil med lyxbetoning och mindre lättvikt, men å andra sidan världens starkaste och accelerationssnabbaste bil. Jo, så säger Koenigsegg om bilen. Världens starkaste innebär en sjuhelsikes massa hästkrafter och världens snabbaste innebär att den måste slå Bugatti Veyrons 0-100 km/h på 2,5 sekunder – och om även Ariel Atom V8 tas med i beräkningarna måste den ned under 2,3 sekunder (se världens 20 accelerationssnabbaste bilar här). Men det kanske inte är 0-100 km/h som Koenigsegg avser, det finns ju fler accelerationstider att knäcka.

Regera ska heller inte göra bort sig på bana för de enda bilar som ska kunna utmana den där är märkets övriga modeller, och vi vet ju att Koenigsegg ska (eller har redan gjort) krossa rekordtiden runt Nürburgring.

På bilsalongen i Genève får vi se vad Koenigsegg har kokat ihop för något som ska regera på vägarna. Två veckor kvar!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!