090911-koenigsegg-trevita

Koenigsegg Trevita – tre vita exemplar

Koenigsegg har på senare tid gjort sig ett internationellt namn som den mystiska Saab-köparen. För att världen inte ska glömma bort Koenigsegg som biltillverkare visar de nu den högexklusiva modellen Trevita som bjuder på en skimrande världsnyhet.

 Vid första anblicken ser Koenigsegg Trevita ut som en vanlig CCXR med ljusgrå lack. Tar man några steg närmare bilen och låter solljuset reflekteras i bilen ser man dock direkt vad som är den stora nyheten. Koenigsegg kallar den nya lacken ”Shimmering Diamond Weave” och det är något så exklusivt som vit kolfiberväv.

Namnet ”Trevita” är inte så exotiskt som man kan tro och ska inte uttalas med någon kontinental brytning. Namnet är i stället en sammanslagning av orden ”Tre” och ”vita”, och symboliserar att endast tre exemplar av den vita bilen ska byggas. Genom att använda en helt ny patentskyddad metod, helt utvecklad hemma i Ängelholm, får kolfiberpanelerna en diamantskimrande vit finish, i stället för den vanliga gråsvarta. Det handlar i stort sett om vit kolfiberväv som får ett överdrag av epoxiplast.

Andra nyheter på Trevita är den stora kolfibervingen på bakluckan och de nya fälgarna med glasliknande ekrar. I övrigt är Trevita en ”vanlig” Koenigsegg CCXR. Det innebär att det är en 4,7 liter stor, etanolsurplande aluminium-V8 med 1 018 hästkrafter och 1 060 Nm som sitter bakom föraren. Fartresurserna räcker gott och väl. 0-100 km/h går på 3,1 sekunder, 0-200 km/h på 8,9 sekunder och 0-200-0 km/h på 13,7 sekunder. Toppfarten anges diskret till 400+ km/h. Den blandade E85-förbrukningen på 2,2 liter per mil är inte lika diskret.

Läs mer

Provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!