Koenigseggs rekordbil lockar åskådare i Detroit

Den kanske mest iögonfallande bilen på bilsalongen i Detroit är inte amerikansk eller japansk, utan svensk. Koenigsegg Agera RS står nämligen i en monter, men inte i Koenigsegg monter.

För första gången är Koenigsegg representerade på Detroitsalongen, dock utan att ha en monter på plats. I stället är det Michelin-montern som har fått äran att ställa ut en mycket celeber svensk, nämligen Agera RS. Och inte rör det sig om vilket exemplar som helst, utan rekordbilen. Det vill säga den bil som den 4 november 2017 i Nevada roffade åt sig inte mindre än fem hastighetsrekord (som dessutom kan ses på film här).

Världsrekorden som Koenigsegg och Agera RS erövrade:

• Högsta toppfart för en produktionsbil

447,19 km/h (snittfart två stinter motsatt håll).

• 0-400-0 km/h

33,29 sekunder.

• Flygande kilometer på allmän väg

445,63 km/h (snittfart två stinter motsatt håll).

• Flygande engelsk mil på allmän väg

444,76 km/h (snittfart två stinter motsatt håll).

• Högsta hastighet uppnådd på allmän väg

457,94 km/h (en stint).

Att bilen står i Michelins monter beror på att den franska däcktillverkaren är stolt över att världsrekordbilen, liksom alla Agera RS, är utrustad med deras Pilot Sport Cup 2-däck.Koenigsegg säger sig vara imponerade över däcken då de inte behövde byta uppsättning under rekorddagen i Nevada för drygt två månader sedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!