090127-koldioxid-minskar

Koldioxidutsläpp från nya bilar minskar

Det går framåt för den svenska bilparken. I dubbel bemärkelse. De svenska bilarna blir allt miljövänligare. Förra året minskade utsläppen från nya bilar med 13 procent, enligt statistik från Bil Sweden. Tillsammans med Portugal är vi nu renast i Europa.

Nyregistrerade bilar i Sverige är renare än någonsin. Utsläppen av fossil koldioxid minskade 2008 med 13 procent till i genomsnitt 139 gram/km. Därmed är de svenska bilarna renast i Europa, tillsammans med de portugisiska. Sverige lyckas dessutom hamna precis under den utsläppsnivå som satts upp i överenskommelsen mellan EU-kommissionen och fordonsindustrin. Sveriges låga koldioxidsiffra anses vara ett resultat av miljöbilsboomen. 2008 blev miljöbilarnas år i Sverige, då var tredje ny bil var en miljöbil.

– Skillnaden mellan de nya bilarnas låga koldioxidutsläpp och beståndets utsläppsnivåer har aldrig varit större, säger Bertil Moldén VD BIL Sweden. Därför är det av stor vikt att förnyelsetakten ökar genom bevarade miljöbilsstimulanser, generella stimulanser för nybilsköp och nya morötter för att skrota ut gamla bilar.

I EU:s ögon är dock Sveriges nybilspark fortfarande en miljöbov. EU-Kommissionen anser att biomassebaserade fordonsbränslen ska räknas som fossila (etanol räknas som vanlig bensin och biogas som naturgas). Enligt EU:s räknesätt minskade svenska nybilars koldioxidutsläpp med 3 procent till 175 gram/km, vilket placerar oss i botten i Europa.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!