Könsneutrala ”hen” ersätter mannen och kvinnan i körkortslagen på Åland

På Åland öppnades det nyligen upp för att införa det könsneutrala pronomenet ”hen” i körkortslagen på Åland. Tidigare i dag röstades det om saken, som mötte ett bifall.

Det åländska lagtingets lag- och kulturutskott hade ersatt ”han eller hon” med det könsneutrala pronomenet ”hen” när det utformade landskapsregeringens (Ålands verkställande myndighet) lagtext vid förnyelse av körkortslagen.

I dag röstade lagtinget (Ålands självstyrda parlament) ja till att införa ”hen” i stället för ”han eller hon” i körkortslagen. 28 av 30 ledamöter var närvarande. Elva röstade för, tio emot. Resterande sju avstod. Störst stöd gick att finna hos Socialdemokraterna som alla röstade för, störst motstånd fanns i Moderat Samling.

– Hen är alldeles utmärkt att använda i lagtexter, både praktiskt och pragmatiskt. Det är en del av vår språkutveckling, säger Ålands lagtings lag- och kulturutskotts ordförande Katrin Sjögren.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!