110602-tankestyrd bil

Kör bilen med hjälp av tankekraft

Behöver du händerna till annat under bilkörningen? Då kan lösningen komma från en grupp tyska forskarstudenter som har utvecklat en bil som kan styras med hjälp av tankekraft.

Att många gör andra saker med händerna under bilkörning är känt sedan länge, vilket bland annat föranlett diskussioner om att förbjuda gps-navigatorer och lett till mobiltelefonförbud i många europeiska länder. Nu har dock en grupp tyska forskarstudenter vid Berlins Fria Universitet utvecklat ett sätt att styra bilen på som varken inkluderar händer eller fötter  –   nämligen genom tankekraft.

Forskargruppen, som har utgått från en Volkswagen Passat, har kopplat ihop ett elektroniskt styrsystem med en EEG-skanner som mäter aktivitet i hjärnan. Genom att associera olika mönstrer av elektrisk hjärnaktivitet med kommandon för gas, broms och styrning har man lyckats skapa en bil som helt går att köra med hjälp av tankar. Av säkerhetsskäl är inte forskarnas bil godkänd att framföras på allmän väg, och demonstatrionskörningen du kan se på filmen nedan sker på ett stort, avlyst område vid Berlins nedlagda flygplats Tempelhof. Forskarna hoppas dock att tekniken kan komma till praktisk tillämpning i andra sammanhang, exempelvis till att styra elektriska rullstolar för handikappade.

Samma forskargrupp har sedan tidigare utvecklat bilar som går att styra med iPhone, iPad och genom avläsning av ögonrörelser. Dessutom kan deras försökbil med hjälp av 3D-kameran på taket och GPS-signaler i stor utsträckning undvika hinder och navigera helt själv.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!