Foto: Nokian Tyres

Körutbildning räddar hemtjänstens bilar

Bilar som används av kommunernas hemtjänstpersonal far illa i hög utsträckning. Nu har Mariestads kommun bett om hjälp hos NTF som sytt ihop en kör- och förarutbildning. Genast syntes resultat.

Det är TV4 Nyheterna som rapporterar att Mariestads kommun årligen drabbas av ett hundratal skador på bilarna som rullar inom kommunens hemtjänst. Det kostade kommunen i fjol 350 000 kronor i självrisker.

För att få bukt med problemet och de onödiga utgifterna vände sig Mariestads kommun till NTF som skräddarsytt en körutbildning för hemtjänstens förare. Hemtjänstpersonalen tränas bland annat i att manövrera runt staket och genom trånga passager samt lär sig hur man ska stressa av i trafiken.

Mariestads kommun har 280 anställda inom hemtjänsten och drygt hälften av dem har redan genomgått utbildningen – som har gett resultat. Redan har kommunen sett en nedgång av incidenterna med över 40 procent jämfört med samma period i fjol.

NTF menar att problemet i Mariestads kommun inte är unikt utan att det ser ungefär likadant ut i landets övriga kommuner. Flera kommuner har nu visat sitt intresse för att få utbilda sin hemtjänstpersonal i hur man kör bil på ett bättre sätt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!