Kraftig nedgång för amerikanska bilindustrin

Försäljningen av nya bilar sjönk med hela 32 procent i USA under oktober månad. Även om de amerikanska tillverkarna är de som drabbats värst, så känner också de japanska av en kraftig nedgång.

Att det går dåligt för de flesta bilmärkena på den amerikanska bilmarknaden är inget nytt, men oktober månads siffror är ett rejält ras om man jämför med septembersiffrorna. I oktober föll försäljningssiffrorna i USA med hela 32 procent jämfört med samma månad året innan.

De i vanliga fall så patriotiska amerikanerna sviker dessutom sina inhemska biltillverkare. Exempelvis har Ford minskat sin försäljning med 30 procent till 132 838 fordon under oktober månad. GM har i jämförelse med Ford rasat – 45 procent ned under oktober till 170 585 fordon.

Ford-ägda Volvo visar upp katastrofalt dåliga siffror i USA under oktober månad. Deras försäljning backade osannolika 52 procent. Saab, som går under GM:s vingar, är däremot ett lysande undantag då deras försäljning gick upp sju procent.

Även de i vanliga fall starka japanska tillverkarna känner nu av oron i USA. Toyotas försäljningssiffror sjönk med 23 procent under oktober månad. Motsvarande siffra för Honda är 25 procent.

Dessa dystra försäljningssiffror i USA sägs vara de sämsta på 25 år. Tar man dessutom med USA:s befolkningsstorlek i beräkningarna är siffrorna de sämsta sedan andra världskrigets slut.

Kraftig nedgång även i Sverige

Bil Sweden rapporterar att antalet nyregistrerade bilar minskade med nästan 23 procent i oktober jämfört med samma månad förra året. För Volvo PV enskilt är siffran ännu större – 41 procent – trots att deras miljöbilsförsäljning går som tåget. Två av de tre mest sålda miljöbilarna är just en Volvo. Oktober månad var dessutom en rekordmånad för antalet sålda miljöbilar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!