060802_nybilforsalj

Kraftig ökning av miljö- och dieselbilar

I juli såldes nästan fyra gånger så många nya miljöbilar som under juli förra året. Försäljningen av dieselbilar ökar även den kraftigt. Sammanlagt var nybilsförsäljningen tio procent högre.

18 895 nya personbilar såldes under juli månad. Av dessa var nästan en femtedel dieslar. Även miljöbilarnas kraftiga uppgång fortsätter, 390 procent fler såldes i juli jämfört med samma månad förra året. Nu står miljöbilarna för 12,8 procent av den totala nybilsförsäljningen.

- Den ökade dieselandelen är mycket positiv ur miljösynpunkt eftersom en dieselbil drar cirka 25 procent mindre bränsle och släpper ut nära 20 procent mindre koldioxid per mil än en bensinbil, säger Bertil Moldén, VD för BIL Sweden.

Svenskarna fortsätter att köpa svenskt. De fyra populäraste nya bilarna är Volvo V70 följd av Saab 9-5, Volvo V50 och Saab 9-3. Första icke-svenska bil är Ford Focus på femte plats.

Bland miljöbilarna säljs Saab 9-5 BioPower mest före Volvo V50 Flexifuel. 

- En hög nybilsförsäljning och ett ökat utbyte av gamla bilar mot nya är bra, inte bara för konjunkturen, utan även för miljön och trafiksäkerheten. Nya bilar är betydligt renare och trafiksäkrare än gamla bilar. Sverige har i internationell jämförelse en åldersstigen bilpark och den höjning av skrotpremien för bilar utan katalysator som regeringen aviserat är efterlängtad och kommer att påskynda utvecklingen mot en renare och trafiksäkrare bilpark, säger Bertil Moldén.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!